Ciocolată de casă albă

Oamenii fericiți iubesc ciocolată, fie ea albă, neagră, simplă, cu alune, făcută în casă sau cumpărată din comerț. Însă, dacă ar fi să alegem între ciocolata de casă și ciocolata din comerț, cu siguranță ciocolata de casă albă este câștigătoarea pentru că gustul ei nu poate fi asemănat decât cu cel al copilăriei. Astăzi vom vorbi despre ciocolata de casă albă, ce proprietăți are, de ce este bine să o consumăm, ce ingrediente folosim pentru a o prepara și vom descoperi diverse secrete de la gospodine care prepară ciocolată de casă albă pentru fericirea întregii familii. Însă, înainte de toate, ar fi bine să vorbim puțin despre istoria ciocolatei de casă albă și cum a apărut ea de fapt.

Cum a apărut ciocolata de casă albă?

Istoria ciocolatei de casă albă este învăluită în mister pentru că nu se știe exact cine și cum a inventat-o. Există totuși niște povești care merită să fie spune. Una dintre ele spune că ciocolata de casă albă a apărut undeva prin Elveția, prin anii 1930, în bucătăria unei gospodine simple, ce a folosit prea mult unt de cacao, dând astfel naștere la o altfel de ciocolată, mai albă, mai cremoasă și cu un gust mai fin. Gospodina care a descoperit ciocolata de casă albă a rămas totuși un mister, iar această mare creația a fost atribuită unui bărbat pe nume Kuno Baedeker, considerat a fi primul om care a adus pe piață ciocolata albă în anul 1945. Cei de la Nestle vin și contrazic această poveste și spun că de fapt ei au descoperit pentru prima dată ciocolata de casă albă și apoi au transformat-o într-un produs comercial. După cum poți observa, nimeni nu poate spune cu exactitate sau dovedi cine, cum și unde a descoperit ciocolata de casă albă. Nouă nu ne rămâne altceva de făcut decât să mulțumim că această descoperire a fost făcută și să ne bucurăm de gustul fin al acestui tip de ciocolată.

Un lucru interesant de menționat este faptul că ciocolata de casă albă nu se bucură de o reputație foarte bună în anumite țări. Spre exemplu, în Europa, ciocolata neagră este considerată adevărata ciocolată, în timp ce ciocolata albă de casă este considerată o copie nereușită a acesteia. În același timp, în America, ciocolata de casă albă este la putere, iar ciocolata neagră este cea care ocupă un loc codaș în preferințele oamenilor. Până la urmă, credem că este o chestie de gusturi. Oamenii care iubesc boabele de cacao și aroma intensă a acestora vor iubi întotdeauna ciocolata neagră, în timp ce oamenii care iubesc aromele mai fine, mai subtile, vor opta pentru ciocolata albă de casă. Și așa ajungem la discuțiile între iubitorii de ciocolată: ce fel de ciocolată alegem?

Ciocolată de casă albă sau neagră?

Dacă istoria ciocolatei de casă albă este destul de recentă, istoria ciocolatei negre începe cu peste 2000 de ani în urmă atunci când au fost descoperiți primii arbori de cacao. De-a lungul timpului, ciocolata neagră a fost folosită și pe post de medicament, fiind esențială în menținerea sănătății sistemului cardiovascular, în reglarea tensiunii și în combaterea stresului. Se spune că un cubuleț de ciocolată pe zi ține stresul deoparte.

Ciocolata neagră adevărată este formată doar din unt de cacao la care se adaugă aroma boabelor de cacao. Pentru un gust mai bun, se adaugă și puțin zahăr. Untul de cacao și boabele de cacao sunt cele care imprimă anumită proprietăți ciocolatei. Studiile realizate au arătat faptul că ciocolata neagră funcționează ca un antioxidant extrem de eficient, încetinind procesul de îmbătrânire. În plus, ciocolata neagră este o sursă bogată de mangan, cupru, fier, magneziu și fosfor, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Un alt beneficiu al ciocolatei negre, pe care ciocolata albă de casă nu îl are, este energia pe care ți-o dă într-un timp foarte scurt. Se spune că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman experimentează o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac crește mai mult decât în timpul unui sărut pasionat. Așa că, cine are nevoie de iubire când ai ciocolată?

Nu în ultimul rând, ciocolata neagră menține scăzute valorile colesterolului, scade riscul de infarct sau accident vascular și te ajută să te concentrezi mult mai bine. Te poți bucura și tu de toate aceste beneficii dacă consumi ciocolată neagră de cea mai bună calitate, cu un conținut de cacao de cel puțin 70-80%.

De cealaltă parte, ciocolata de casă albă are în compoziția ei doar unt de cacao, zahăr, lapte și alte arome. Lipsesc boabele de cacao, pline de proprietăți nutritive, tocmai de aceea ciocolata de casă albu nu îți aduce acel plus de energie la care visezi. Însă, asta nu înseamnă că ciocolata de casă albă nu are multiple beneficii pentru sănătatea ta, mai ales dacă este produsă în casă, cu ingrediente ecologice. Ciocolata de casă albă are efecte anti-îmbătrânire (stimulează producția de colagen și duce la prevenirea sau estomparea ridurilor) și te ajută să ai un ten cât mai luminos, hidratat și curat. În plus, ciocolata de casă albă te ajută să ai un păr mai sănătos și mai strălucitor.

Un alt beneficiu al ciocolatei de casă albă (mai ales dacă este făcută doar din unt de cacao natural) pentru femeile însărcinate este faptul că previne și estompează vergeturilor. Așa că, dacă îți doreai o piele fină, fără vergeturi și te abțineai de la ciocolată de frică să nu îți strici aspectul pielii, tot ce trebuie să faci este să îți cumperi ingredientele necesare, să mergi în bucătărie și să începi să îți prepari propria ciocolată de casă albă.

Rețete de ciocolată de casă albă

Am ajuns și la partea cea mai frumoasă, rețetele pentru ciocolata de casă albă. După cum spuneam, dacă vrei să mănânci o ciocolată de casă albă sănătoasă, care să îți aducă toate beneficiile enumerate, ar fi bine să optezi doar pentru ingrediente naturale și vei obține un produs final gustos și net superior ciocolatei albe din magazine.

Iată de ce ai nevoie pentru o singură tabletă de ciocolată de casă albă:

 • 100 de grame de unt de cacao
 • 50 de grame de făină de cocos
 • 4 linguri de sirop de agave
 • Puțină pudră de vanilie
 • Diverse ingrediente pe post de topping, cum ar fi goji, alune de pădure, alune simple sau fulgi de migdale

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să topești untul de cacao la bain-marie. După ce untul pentru ciocolata de casă albă s-a topit, îl pui într-un bol și adaugi restul ingredientelor, în afară de cele pentru topping. Toate ingredientele se amestecă bine până se obține o compoziție fluidă care se toarnă apoi fie într-o formă specială de silicon pentru ciocolată, fie într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu folie alimentară. Poți adăuga acum și toppingul pe deasupra și se lasă la rece până se întărește.

O altă rețetă, nu la fel de sănătoasă, dar la fel de gustoasă, presupune înlocuirea untului de cacao cu lapte praf. Rețeta în acest caz presupune folosirea următoarelor ingrediente:

 • 1 kilogram de lapte praf
 • 1 kilogram de zahăr
 • 300 de mililitri de apă
 • 400 de grame de unt
 • Esență de vanilie
 • Alune sau stafide (după preferințe)

Primul pas este amestecarea la foc mediu a zahărului și a apei până se obține un sirop, peste care se adaugă și untul și se lasă la răcit. După ce compoziția s-a răcit, se adaugă laptele praf și se amestecă până ce se omogenizează. Ultimul pas este adăugarea aromelor și a altor ingrediente pentru un gust mai bun cum ar fi stafide sau alune și turnarea compoziție într-o formă specială. Din nou se lasă la rece până ce se întărește după care se servește alături de cei dragi.

Cea de-a doua rețetă de ciocolată de casă albă prezentată este una mai ieftină, dar care nu îți aduce beneficiile de care am vorbit mai devreme pentru că lipsește un ingredient cheie: untul de cacao. Dar, ea poate fi făcută în momentele în care îți dorești să mănânci ceva dulce și nu ai ce prin casă. Prepararea ciocolatei de casă albă nu durează foarte mult și nici nu presupune multe cunoștințe în bucătărie pentru că tot ce trebuie să faci este să topești anumite ingrediente și să le amesteci până ce obții o compoziție omogenă, după care se lasă la rece și poate fi servită fără nicio problemă în câteva ore.

5 lucruri pe care nu le știai despre ciocolata de casă albă

 1. Ciocolata de casă albă nu conține pudră de cacao, prin urmare, ea nu are aceeași putere antioxidantă ca ciocolata neagră.
 2. Dacă ne referim strict la ingrediente, putem afirma că ciocolata de casă albă nu este în adevăratul sens al cuvântului o ciocolată deoarece ea nu conține boabe de cacao.
 3. Ciocolata de casă albă nu ajută la prevenirea bolilor de inimă și la menținerea sănătății vaselor de sânge ca și ciocolata neagră, însă ea are grijă de pielea ta.
 4. Ciocolata de casă albă are mai multe calorii decât ciocolata neagra.
 5. Ciocolata de casă albă are mai mult zahăr decât ciocolata neagră (desigur, excepție în acest sens o face prima rețetă de ciocolată de casă albă prezentată, una mai sănătoasă, în care zahărul a fost înlocuit de siropul de agave).

În concluzie, ciocolata de casă albă poate fi bună pentru organismul tău atâta timp cât alegi ingrediente naturale. Este indicat să îți prepari singur acasă ciocolata decât să o cumperi din comerț pentru că de cele mai multe ori în magazine găsești versiuni mai ieftine care conțin ulei de palmier sau alte grăsimi nesănătoase, cum ar fi cele trans, hidrogenate, în loc de unt de cacao. Așa că, dacă îți place ciocolata de casă albă și vrei să beneficiezi în adevăratul sens al cuvântului de proprietățile sale, urmează pas cu pas rețetele de mai sus și bucură-te de familie sau de prieteni de rezultatul final care va fi mai mult decât delicios!