Ciocolată de casă cu lapte praf

Nu există nimeni care să nu aibă măcar o amintire cu gustul dulce al ciocolatei de casă, pe care mama sau bunica o pregăteau cu ocazii speciale, cu mișcări care, în imaginația noastră de atunci, semănau cu cele ale unui vrăjitor. Pentru cei nostalgici după acele vremuri, vă prezentăm mai multe rețete de ciocolată de casă, pe care nu veți rezista să le încercați. Pentru acel gust dulce, de dragul amintirilor trecute, pentru a le crea și celor dragi aceste amintiri, pentru a le realiza împreună cu cei mici, care vor fi cuceriți de faptul că mami poate face ciocolată.

1. Reţetă ciocolată de casă simplă, neagră

Ingrediente ciocolată de casă neagră

  • 450 grame de zahăr
  • 10 ml esenţă de rom (opţional, dar dă un gust special, inconfundabil)
  • 170 grame de unt gras (minim 80% grăsime)
  • 500 grame lapte praf
  • 80 grame de cacao

Mod de preparare

Amestecaţi laptele praf şi pudra de cacao şi treceţi-le prin sită. Amestecaţi zahărul cu 150 ml de apă într-o crăticioară. Fierbeţi aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios, fără ca zahărul să se caramelizeze. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi luaţi vasul de pe foc. Amestecaţi bine până se topeşte. Încorporaţi esenţa de rom şi amestecul de cacao cu lapte praf, dar cu mare grijă pentru a nu forma cocoloaşe. Amestecaţi energic – eventual folosind braţele de frământat ale mixerului – cât este cald, pentru a obţine o masă omogenă.

Întindeţi şi nivelaţi într-o tavă dreptunghiulară unsă cu puţin ulei. Lăsaţi la rece pentru 2-3 ore înainte de a tăia.

2. Reţetă ciocolată de casă albă

Ingrediente

  • 450 grame zahăr
  • 10 ml esenţa de rom
  • esenţa vanilie sau portocală (opţional)
  • 170 grame unt
  • 500 grame lapte praf

Mod de preparare

Amestecaţi zahărul cu 150 ml apă într-o crăticioară. Fierbeţi compoziţia aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios. Adăugaţi untul şi luaţi vasul de pe foc. Amestecaţi până se topeşte.

Puneţi într-un vas laptele praf cu esenţele şi adăugaţi încet siropul obţinut anterior. Amestecaţi energic. Întindeţi compoziţia într-o tavă unsă cu puţin ulei sau pusă hârtie de copt. Lăsaţi la rece timp de 2-3 ore. Tăiați și… savurați

3. Ciocolată de casă în două culori

Ingrediente

  • 500 gr lapte praf
  • 500 gr zahăr
  • 1/2 cană apă
  • 200 gr unt
  • 5-6 linguri de cacao
  • 1 esenţă vanilie
  • nuci, fistic, stafide etc. (opţional, dar cui nu-i plac alimentele crocante?)
  • puţin ulei

Mod de preparare

Se freacă untul un pic până e cremos. Se împarte în două. Se întind pe masa de lucru 4 folii de plastic sau celofan. Se ung cu un strop de ulei.

Se amestecă într-un bol mare 250 gr lapte praf cu cacaua. În alt bol se pune restul de lapte praf. Se pune într-o oală zahărul cu apă şi se lasă la foc mic să se topească zahărul. Când începe să fiarbă compoziţia, adică începe să facă spumă deasupra, mai lăsaţi la fiert aproximativ 1 minut.

Acum, este nevoie de puțină viteză, pentru ca deliciul ciocolatos să nu se întărească. Se toarnă jumătate din acest sirop peste laptele cu cacaco şi se amestecă repede (amestecul încă nu e încă „legat” de tot, dar nu este greșit, nu intrați în panică) apoi se adăugă jumătate din unt (acesta este momentul în care, după ce untul este topit, compoziţia va deveni ca o lavă groasă în care se amestecă mai greu). Se freacă totul până compoziţia este omogenă şi nu se mai vede unt prin ea.

Se împarte compoziţia de ciocolată cu cacao pe cele 4 folii. Apoi cu degetele trecute prin ulei întindeţi ”grămezile” de ciocolată sub formă de foaie dreptunghiulară destul de subțire.

Siropul care a rămas îl mai încălziţi un pic până vedeţi că începe să fiarbă şi rapid îl turnaţi peste restul de lapte praf. Adăugaţi esenţa de vanilie şi omogenizaţi. Adăugaţi restul de unt şi amestecaţi bine.

Împărţiţi ciocolată albă în 4, peste foile cu cacao şi tot cu degetele trecute prin ulei întindeţi foaie deasupra. Lăsaţi totul măcar 15 minute să se răcorească și abia apoi savurați. Da, știm, este greu să vă abțineți, dar rezultatul final va merita. Eventual o puteți tăia în forme frumoase, o puneți într-o punguță de celofan pe care o legați frumos cu o fundă și poate fi dăruită drept cadou.

Avem un mic sfat pentru dumneavoastră. Dacă observați că amestecul de ciocolată albă iese ceva mai moale decât cea de cacao nu e problema, o puneţi cu lingura pe stratul de ciocolată şi în 15-30 min. se va întări astfel încât să puteţi rula ciocolata. Peste ciocolată albă, dacă doriţi, presaraţi stafide, nuci sau orice altceva preferaţi; apsati-le puţin cu mâna să se lipească de ciocolată

Apoi, cu ajutorul foliei rulaţi fiecare bucată, pe partea lungă, sub formă de rulou. Daţi la frigider câteva ore. Se taie felii şi se serveşte. Se păstrează la frigider.

4. Ciocolată de casă cu alune

Ingrediente

  • 150 gr. unt
  • 250 gr. lapte praf
  • 100 gr. cacao
  • 500 gr. zahăr
  • 150 l apă
  • unt pentru tavă
  • vanilie
  • alune

Mod de preparare

Se pune la foc apă cu zahărul. Când se formează un sirop bine legat se ia de pe foc şi se adăugă untul apoi laptele praf, cacaua, şi se amestecă bine să nu se formeze cocoloaşe. De fapt, riscul formării cocoloașelor este mereu mare atunci când faceți ciocolată de casă, așa că fiți cu băgare de seamă. Se adăugă esenţa de vanilie şi alunele. Se pune într-o tavă unsă cu unt şi se lasă aproximativ 6 ore în frigider pentru a se răci.

5. Ciocolată de casă cu nuci

Ingrediente

  • 250 g zahăr
  • 250 g lapte praf
  • 200 g unt
  • 50 g cacao
  • 150 ml apă
  • esenţă de rom

Mod de preparare

Apă şi zahărul le punem la fiert. După ce a dat în clocot, mai lăsăm la fiert câteva minute, până se adună spumă deasupra şi siropul curge mai ceva mai gros din lingură. Adăugăm untul şi amestecăm bine până se topeşte şi omogenizam. Dăm deoparte de pe foc şi adăugăm laptele praf amestecat cu cacao. După ce s-a încorporat tot laptele, adăugăm nucă tăiată bucăţi şi esenţa de rom.

Compoziţia obţinută o întindem pe hârtie de copt sau într-o tavă unsă cu unt, la grosimea dorită şi dăm la frigider până se întăreşte, apoi se taie după dorinţă.

6. Ciocolată de casă cu foi de napolitană

Ingrediente

  • 2 foi de napolitană din comerț
  • 1 kg zahăr
  • 500g lapte praf
  • 100g cacao
  • 200g unt
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 200 g nuci sau alune
  • 2 l apă

Mod de preparare

Zahărul se pune în cratiţa împreună cu apă şi zeamă de lămâie. Se fierbe până se leagă ca pentru o glazură. Pentru a verifica dacă este bine, atunci când se pune o picătură în apă rece se adună ca o miere, nu se împrăştie în apă.

Lămâia împiedică zaharisirea. Când siropul este legat, se trage la o parte de pe foc, şi se pune untul. Când untul este topit se adăugă laptele praf şi cacaua bine cernute. Se amestecă repede cu lingura să nu se facă cocoloaşe. Când compoziţia este omogena se ia de pe foc, se pune vanilia şi nucile sau alunele tăiate bucăţi mari. Mai apoi, compoziţia se toarnă într-o tavă în care am pus o foaie de napolitană. Se nivelează şi se pune celalată foaie de napolitană . Se lasă să se răcească până a doua zi.

Se taie în bucăţi cât dorim de mari şi se poate păstra mai mult timp în cutii de carton.

7. Ciocolată de casă cu biscuiţi şi alune de pădure

Ingrediente

  • 500 gr de lapte praf
  • 500 gr de zahăr
  • 50 gr de cacao
  • 100 gr alune de pădure
  • 220 ml de apă
  • 200 gr de unt
  • esenţa de rom
  • biscuiţi

Mod de preparare

Punem apa cu zahărul într-o oală pe foc, așteptăm să fiarbă 2-3 minute, după care adăugăm untul şi amestecăm, dar oala să nu mai fie pe foc. Adăugăm laptele praf şi amestecăm cu telul.

Într-un vas tapetat de preferat cu o foaie de copt, pentru aa evita lipirea, turnăm aproximativ jumătate de compoziţie, iar restul îl amestecăm cu cacao, Peste stratul alb se adaugă alune de pădure, apoi biscuiţii şi restul de ciocolată.

8. Ciocolată de casă cu orez expandat

Ingrediente

  • 1 kg zahăr
  • 250 ml apă
  • 1 lingura esenţa rom
  • jumătate linguriţă răzuială de coajă de portocală
  • 250 g margarină Rama + puţin pentru uns tava
  • 500g lapte praf
  • 100g cacao
  • 100g fulgi din orez brun expandat

Mod de preparare

Separat într-un bol încăpător, amestecăm foarte bine, laptele praf cu cacaoa şi la final cu fulgii. Ungem o tavă sau formă cu margarina şi o lăsăm la o parte.

Punem apa împreună cu esenţele, coaja de portocală şi zahărul, într-o crăticioară, la foc mic, cam 10-15 minute, până se topeşte zahărul şi siropul dă câteva clocote. Între timp, tăiem cubul de margarină în bucăţele şi le adăugăm în siropul de zahăr. Amestecăm şi lăsăm pe foc să fiarbă încet, 5-7 minute până se topeşte toată margarina. Este important să nu ne grăbim și să așteptăm să nu fie margarină netopită.

Luăm cratiţa de pe foc şi aşa fierbinte, turnam siropul, peste amestecul din bol şi omogenizam totul rapid şi foarte bine, după care răsturnăm conţinutul în tavă unsă.Punem la rece pentru 3-4 ore, până se întăreşte, apoi porţionăm ciocolată şi servim. Poate fi ceva mai bun?

9. Ciocolată de casă cu fructe de pădure

Ingrediente

  • 500 gr zahăr
  • 500 gr lapte praf
  • 150 ml apă
  • 100 gr unt
  • 100 gr cacao
  • 15 ml zeamă de lămâie
  • Fructe de pădure

Mod de preparare

Se pun la foc, într-o cratiţă cu fundul gros apă, zahărul şi zeamă de lămâie. Se lasă până zahărul e bine topit, apoi se adăugă untul.

Când toate s-au omogenizat, se adăugă cacaua cernută, apoi laptele praf şi amestecăm până obţinem ciocolată.

O turnăm într-o tavă unsă cu unt peste care am pus o folie alimentară. Presărăm deasupra fructele şi le presăm puţin până intră în ciocolată. Dăm la rece pentru 2-3 ore, după care putem tăia bucăţele şi păstrăm rezultatul obținut în loc ferit de umezeală.

10. Ciocolată de casă cu rom

Ingrediente

  • 200 ml apă
  • 350 gr zahăr
  • 50 gr cacao neagră
  • 500 gr lapte praf
  • 1 pachet unt
  • esenţă de rom

Mod de preparare

Pentru această reţetă de ciocolată de casă aveţi nevoie de doar 50 gr cacao. Se fierbe un sirop din apă şi zahăr. După 8 minute se adăugă untul şi cacao. Se amestecă bine până la omogenizare.

Înainte de a adăuga laptele praf lăsaţi să se răcească puţin compoziţia. Când adăugaţi praful folosiţi-vă de un tel ca să se încorporeze bine şi să nu facă cocoloaşe.

Compoziţia rezultată se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Când s-a răcit, ciocolată de casă se poate tăia în formele dorite.

11. Ciocolată de casă raw

Ingrediente

  • 3-4 linguri ulei de palmier/avocado
  • 3-4 picături esenţă pură de vanilie
  • 3 picături sau după gust, nectar de agave, miere
  • 3-4 lg cacao
  • 3-4 lg apă (opțional)

Mod de preparare

Totul se amestecă cu o furculiţă până la omogenizare. Se poate face o glazură mai groasă care va fi bună de ornat, sau se poate consuma mai lichidă.

De asemenea se poate pune în forme mici de cuburi de gheaţă unse cu puţin ulei de măsline. Se introduc la congelator până se vor întări.

Mai este ceva de spus? A, da, să aveți poftă!