Ciocolată de casă fără lapte praf

Cine nu a auzit, sau măcar gustat o tabletă de ciocolată? Considerată a fi una dintre dovezile prin care ne arătăm iubirea față de ceilalți, responsabilă se pare de starea noastră de fericire, ciocolata nu mai are nevoie de nicio prezentare. Dar, să facem mai întâi, o scurtă prezentare, a acestui deliciu. Ciocolata a apărut în America Centrală acum aproximativ 4000 de ani. Cacaoa provine din fructul arborelui de cacao, fiind produsul final al unui proces ce implică prăjirea și pisarea boabelor. Inițial preparată ca un amestec între pudra de cacao și o băutură, ciocolata de băut era folosită de indigeni în importante ritualuri religioase și sociale de-a lungul bazinului amazonian și America Centrală, inclusiv de mayași și azteci. De altfel, boabele de cacao erau atât de valoroase încât în imperiul aztec erau folosite ca monedă. Ulterior, când a fost (re)descoperită de europeni, ciocolata a devenit un important și valoros bun de schimb. Spaniolii preparau ciocolata cam în aceeași manieră ca și nativii americani, prăjind și pisând boabele în pudră, însă tot ei au fost cei care au adăugat un ingredient-cheie care avea să transforme pudra de cacao, amăruie la gust, în ceva dulce. Acel ceva era zahărul și deja se simțea gustul ciocolatei din zilele noastre. Încântați de cele descoperite, spaniolii ar fi dorit să păstreze rețeta secretă, dar în cele din urmă zvonurile s-au răspândit după ce călugării spanioli angajați de rege să producă cacao i-au vorbit prințului Filip despre aceasta. Spania a păstrat însă monopolul rețetei pentru aproape un secol. De două ori, mai întâi în 1579, apoi în 1587, navele britanice au capturat nave spaniole încărcate cu boabe de cacao și nu au recunoscut valoarea produsului. În 1579, englezii au crezut că nava spaniolă transporta excremente de oaie!

Cu toate acestea, temuta Inchiziție a fost cea care a contribuit la răspândirea rețetei. Temându-se de inchizitorii din Spania și Portugalia, evreii din aceste țări au plecat spre alte țări europene mai puțin ostile față de religia lor, printre care și Franța. Evreii au adus cu ei și informațiile privind producția de cacao.

Deși ciocolata s-a răspândit în anumite regiuni, ea a rămas un produs de lux de care bucurau doar oamenii înstăriți. Se spune că Mariei Antoaneta îi plăcea atât de mult ciocolata încât a creat o poziție regală pentru ciocolatierul ei. De altfel, în rândul aristocrației franceze de secol XVIII ciocolata era un produs apreciat. Însă, cei din afara aristocrației nu erau însă atât de privilegiați, iar francezii de rând de la sfârșitul secolului al XVIII-lea nu-și puteau permite plăcerile oferite de ciocolată.

Secolul al XIX-lea a dus schimbări și inovații în producția de cacao (precum presa de cacao), permițând prețurilor să scadă. Astfel, ciocolata s-a transformat într-un produs la care avea acces un public mai larg, nu doar bogații. Presa de cacao a fost inventată de Conrad Van Houten; tatăl acestuia este cel care a amestecat pentru prima oară pudra de cacao cu untul de cacao pentru a da produsului finit o mai bună consistență.

Ei bine, acela a fost momentul în care ciocolata a putut intra și în casele celor mai puțin privilegiați. De atunci, au apărut numeroase rețete de ciocolată, ba chiar s-a reușit și bucuria de a fi preparată în casă, spre deliciul celor din jur. Gospodinele și-au pus imaginația la lucru în încercarea de a crea dulcele perfect pentru cei dragi. Cu toate acestea, preparatul nu părea pentru toată lumea. Din motive de sănătate (alergii, intoleranțe la anumite grupe de alimente), religioase (perioada postului), sau cu totul alte motive, multă lume nu putea consuma acest dulce. De aceea, a apărut provocarea de a prepara ciocolată fără produse lactate. Rezultatele nu au fost întârziat să apară, ba mai mult au apărut tot felul de variante, unele dintre ele considerate a fi chiar și benefice pentru sănătate, grație ingredientelor folosite, bogate în nutrienți sau antioxidanți.

Reţetele de ciocolată de casă fără lapte praf au avantajul că se prepară la rece, adică nu este nevoie să folosiţi aragazul. Prin urmare, vă prezentăm o reţetă rapidă, sănătoasă şi gustoasă, potrivită şi pentru cei care ţin post. Alimentele preparate în casă sunt cu siguranţă mai sănătoase, dar şi mai gustoase decât cele pe care le cumpărăm din comerţ. Pe de altă parte, următoarele variante de reţete de ciocolată de casă fără lapte praf sunt adecvate şi pentru aceia dintre dumneavoastră care ţin post.

Reţetă de ciocolată de casă fără lapte praf cu avocado

Ingrediente:

 • 4 linguri ulei de palmier sau ulei de cocos
 • 1 avocado copt (pulpă)
 • 1 cană de apă
 • 3-4 picături esenţă de vanilie
 • 3-4 linguri de miere
 • 1 mână migdale măcinate mai mare
 • 70 g cacao pudră

Mod de preparare:

Ingredientele se mixează în blender până când obţineţi o pastă ceva mai groasă, dar nu complet tare. Puteţi să ungeţi cu ulei de floarea soarelui (sau orice alt ulei cu gust neutru) o tavă sau forme mai interesante pe care le doriţi, după care turnaţi compoziţia, nivelaţi şi o lăsaţi la congelator să se întărească. Și gata. A fost greu?

Reţetă de ciocolată de casă fără lapte praf cu scorțișoară

Vă prezentăm, în continuare, un adevărat deliciu cu unt de cocos şi scorţişoară. O altă variantă de ciocolată de casă fără lapte praf include unt de cocos, dar şi avocado, pentru o textură şi mai fină, la care puteţi adăuga fulgi de cocos şi un praf de scorţişoară.

Ingrediente:

 • 4 linguri fulgi de cocos
 • 1 avocado bine copt
 • 2 linguri cu pudră de cacao
 • 2 linguri miere de albine
 • 2 linguri unt de cocos
 • 1/4 linguriţă cu scorţişoară
 • 3-4 picături esenţă de vanilie

Mod de preparare:

Ingredientele se mixează în robotul de bucătărie până obţineţi o consistenţă cremoasă. La fel ca în cazul reţetei anterioare, turnaţi compoziţia într-o tavă sau în forme, apoi nivelaţi crema şi lasaţi-o la frigider până se întăreşte. Ciocolata de casă fără lapte praf şi unt are avantajul că poate rezista câteva săptămâni la frigider.

Ciocolată de casă (fără lapte praf sau zahăr) pentru cel drag

De ziua celui drag, de Ziua Îndrăgostiților, sau fără un motiv anume, un desert ciocolatos vă poate readuce acea stare de mulțumire amândurora. Dumneavoastră că ați preparat ceva bun celui drag, pe care puteți să-l savurați amândoi, iar cel drag va aprecia cu siguranță efortul dumneavoastră.

Ingrediente:

Aveți nevoie de 100 grame unt de cacao, 3 linguri cacao pudră, miere şi alune (pentru o variantă mai ”fițoasă”, dar mai sănătoasă, vă recomandăm caju, migdale şi alune de pădure).

Mod de preparare:

Se topeşte untul de cacao bain-marie, se adaugă pudra de cacao, mierea şi la final alunele măcinate. Se toarnă în forme sau într-o tavă cu hârtie de copt şi se ţin la frigider aproximativ 1 oră. Și gata! Vă asigurăm că rezultatul va satisface și cele mai pretențioase gusturi!

Ciocolată neagră

Dintre amatorii de ciocolată, nu puțini sunt cei care apreciază gustul amărui al ciocolatei negre, considerând că acesta pontențează de fapt dulcele. Dar cum toată lumea ”aleargă” după mâncărurile sănătoase, vă vom prezenta o rețetă a acestui tip de ciocolată, dar care este mai sănătoasă. Este drept și puțin mai scumpă, dar se merită.

Ingrediente necesare pentru prepararea ciocolatei negre de casă:

 • pudră de cacao neagră
 • pudră de roșcovă (carob)
 • nucă măcinată
 • ulei de palmier
 • miere

Nuca măcinată este opțională. Scoasă din rețetă mai reduce caloriile (pentru doamnele care mereu caută dulcele care nu îngrașă). Roșcova este și ea opțională dar, datorită beneficiilor majore pentru sănătate invocate de naturiști poate chiar să înlocuiască toată cacao și cacao să devină opțională!

Mod de preparare:

Se pregătește robotul de bucătărie cu lama în S de plastic (special de frământat) sau cu lama de frișcă. Adaugăm mierea peste lamă. Dacă avem o miere care se zaharisește rapid cu atât mai bine. De aceea, recomandarea noastră s-ar îndrepta către una de rapiță. Se adaugă uleiul de palmier, urmat de cacao și pudra de roșcove. Proporția ideală este 90% cacao și 10% roșcovă. Cam 250 de grame în total. Se dau prin râșnița de cafea rapid nucile și se adăugă la compoziția de mai sus, iar în funcție de ce ne place, mai adăugăm miere și unt de palmier. Se amestecă vreo câteva minute, până observați că s-a format un aluat tare, nelipicios, maleabil, iar sub lamă, un aluat și mai tare!

Se amestecă bine cu o spatulă, după care se toarnă în forme și se dă la rece. De fapt, pentru a obține produsul final, este nevoie să-l așezăm frumos în forme și să-l băgam la frigider 24 de ore sau să-l ținem pe balcon (dacă este iarnă). De asemenea, se poate băga și chiar este de preferat la congelator (mai ales pe timp de vară). Cam după 24 de ore, ciocolata se întărește și, în funcție de forme devine crocantă (dacă o întinzi pe o tavă joasă) și/sau crocantă la exterior și cremoasă la interior dacă ai băgat-o în niște forme mai adânci, cum sunt formele pentru cuburi de gheață.

După cum vedeți, nu este deloc dificil să faci ciocolată de casă, în special cea fără lapte praf, rețeta cunoscută de majoritatea gospodinelor. Noi am încercat, în rândurile de mai sus, să vă prezentăm și alternativele sănătoase ale acestui desert, considerat mult timp drept o ”plăcere vinovată”, și care le era interzis suferinzilor de anumite afecțiuni sau doamnelor și domnișoarelor care țin la siluetă. De asemenea, această ciocolată poate fi consumată de cei sănătoși, dar care sunt foarte atenți la alimentația lor și a celor dragi. Sperăm că veți încerca măcar una dintre rețetele noastre și veți fi foarte mulțumiți de rezultatul obținut. Vă va potoli cu siguranță pofta de ceva dulce și veți observa chiar că vă veți sătura cu o cantitate mai mică față de cea din comerț, nu vă veți simți vinovat, iar glicemia dumneavoastră nu va trage semnalul de alarmă. Fie alături de cei dragi, fie singur, atunci când veți savura aceste bucăți fine de ciocolată, veți renunța la variantele pline de zahăr din comerț, iar organismul vă va mulțumi cu siguranță. Și nici simțul gustului nu va fi nemulțumit, aproape că nu vă va veni să credeți că un dulce atât de bun poate fi și sănătos. Încercați și nu veți regreta!