Ciocolată de casă Jamila

Nu există gospodină care să nu se fi întrebat, măcar o dată, oare ce să mai gătească. Răspunsul l-au găsit întrebând cunoscutele, mamele, bunicile, vecinele, prietenele, fie au consultat cărțile de bucate sau, mai nou, internetul. Aici rețetele abundă și sunt pentru gospodine începătoare, cele ceva mai temătoare sau pentru cele cu experiență, care doresc să-și îmbogățească repertoriul culinar. Printre gospodinele care-și caută inspirația pe internet, un nume cunoscut este cel al Jamilei, cea care le-a făcut pe multe dintre ele să simtă că pot realiza chiar și cele mai complicate rețete.

Rețetele Jamilei sunt printre cele mai cunoscute în spațiul virtual și sunt explicate video, pentru o mai mare înțelegere a acestora. În plus, cele care le-au încercat, au susținut la unison că nu au fost greu de realizat, iar cei dragi le-au apreciat rezultatul muncii. Faptul că au fost prezentate prin intermediul videoclipurilor a fost pe placul lor, putând să compare mai lesne rezultatul muncii lor cu cel al Jamilei, să corecteze din mers unele greșeli. De aceea, am zis să vă vorbim puțin despre cea cunoscută sub numele de Jamila. În realitate se numește Geanina, se află în România, iar de câțiva ani, a dezvoltat un proiect de blogging video bazat pe rețete culinare unice. Treptat, JamilaCuisine a devenit un proiect de suflet, care a avut drept scop să le ajute pe să pregătească mâncăruri care păreau inabordabile. A testat și apoi aplicat, în fața camerei de filmat, sute de rețete! Deși nu a crezut că se va ajunge la un asemenea fenomen pe internet, a realizat că pentru ea totul s-a schimbat în momentul în care rețetele salele au început să devină din ce în ce mai urmărite și când oamenii au început să o încurajeze și să o roage să continuie să posteze, pentru că-i încercaseră rețetele și fuseseră mai mult decât mulțumiți. Cel care i-a fost mereu alături în ceea ce și-a propus și a încurajat-o și în ceea ce privește video blog-ul de rețeta a fost soțul său. De obicei, după cum singură recunoaște, își crează propriile rețete, le testează, le modifică, dar folosește cu succes și rețete vechi, de familie, de la prieteni sau de la cunoștințe.

Și cum articolul nostru de astăzi se învârte în jurul ciocolatei, Jamila susține că ”unui om cu moralul la pământ, îi recomand mereu un desert pe bază de ciocolată, eventual un lava cake sau un souffle. Ciocolata este unul dintre ingredientele care ne dau o stare de bine”.

Prin urmare, vă prezentăm în rândurile care vor urma, două rețete de ciocolată de casă, testate, gătite și ce mai vreți voi de Jamila. Vă asigurăm că nu vor da greș, iar rezultatul va fi unul care să va face să regretați că nu ați încercat mai demult aceste rețete.

CIOCOLATA DE CASĂ JAMILA

Ingrediente:

  • 500 gr lapte praf
  • 100 gr cacao
  • 450 gr zahăr tos
  • 200 ml apă
  • 170 gr unt

Prima dată se face siropul. Într-o crăticioară se pun apa și zahărul tos, pentru a se forma siropul. Se amestecă periodic și se lasă la foc mic, până începe să clocotească. După ce începe să clocotească, se lasă 10 minute. Se oprește focul și se lasă la răcorit aproximativ 1 minut.

Peste siropul fierbinte se pune untul tăiat bucățele și se amestecă bine astfel încât untul sa se topească.

După ce untul s-a topit, se adaugă cacaua și se amestecă bine, astfel încât sa se încorporeze cu siropul și untul.

Se adaugă laptele praf, treptat, pana se obține consistența unui aluat destul de tare.

Se ia o tavă unsă cu ulei și se adaugă ciocolata. Mâinile se ung cu ulei și se întinde în tavă uniform.

Se lasă ciocolata la temperatura camerei 2-3 ore sau până când se întărește foarte bine.

CIOCOLATA DE CASĂ RAPIDĂ

Ingrediente:

  • 500 gr ciocolata amăruie
  • 400 gr lapte condensat
  • 100 gr alune de padure
  • 40 gr unt

În primul rând vom mărunți alunele de pădure și pentru aceasta le vom tăia cu cuțitul, pentru a obține bucăți mai mari și mai mici.

Într-o cratiță se pune puțină apă la foc mic. Peste cratiță se pune un bol mai mic, în care se va pune ciocolata, laptele condensat și untul. Lăsăm focul foarte mic și amestecăm pentru a se topi ciocolata cu untul, împreună cu laptele condensat.

Când ingredientele s-au omogenizat, vom adăuga alunele de pădure și le încorporăm încet, apoi se ia cratița de pe foc.

Vom pune amestecul de ciocolată într-o tava tapetata cu hârtie de copt.

Se dă la frigider pentru minimum 3 ore sau cel mai bine peste noapte.

Ciocolata ne dă o stare de bine

Acum, că am prezentat rețetele, haideți să mai vorbim puțin despre ciocolată, că este un subiect care nu se epuizează… aproape niciodată.

Specialiștii susțin că, de fapt, ciocolata ar fi benefică stării de spirit şi inimii. De fapt, se pare că, potrivit unui studiu realizat de centrul medical al Universităţii din Dallas, Texas. ciocolata este o sursă de antioxidanţi, numiţi polifenoli, compuşi care se regăsesc în ceaiul verde sau vinul roşu. Ciocolata are în compoziţia ei cacao, care, la rândul ei, este sursa antioxidanţilor care oferă beneficii organismului, însă nu trebuie să exagerăm cu consumul acesteia. Potrivit nutriționistului Șerban Damian, un om sănătos poate consuma 20-30 grame de ciocolată de 3 ori pe săptămână. Cea mai bună pentru consum este ciocolata simplă, ciocolata neagră cu un conţinut redus de zahăr şi fără umpluturi.

În schimb, potrivit nutriţionistului Mihaela Bilic, ciocolata care are un conţinut de 70 la sută de cacao este cea mai bună, „deoarece conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi decât cea cu lapte”. Ciocolata are proprietăţi afrodisiace şi este cel mai cunoscut antidepresiv alimentar. În ciocolată găsim trei substanţe responsabile pentru starea de bine la nivelul creierului, dar care dau dependenţă.

Studiul specialiștilor americani evidenţiază beneficiile consumului de ciocolată în cazul bolnavilor de inimă. Potrivit acestora, o bucăţică de ciocolată neagră este echivalentul unei aspirine luată zilnic de adulţii trecuţi de 45-50 de ani pentru a preveni complicaţiile cardiovasculare.

Dat fiind că fiecare tip de ciocolată are propriul profil de savoare şi propriile caracteristici, trebuie să se ţină cont de câteva consideraţii, atunci când alegem să consumăm ciocolată.

Astfel, în primul rând, trebuie să fim atenți la aspectul acesteia. De aceea, culoarea trebuie să fie uniformă şi intensă, fără pete. Suprafaţa trebuie să fie netedă şi lucioasă, ceea ce indică o procedură de temperare corect executată.

Aroma ciocolatei. Un prrodus de calitate trebuie să aibă o aromă intensă de ciocolată, fără ca aceasta să fie excesiv de dulce. Nu trebuie nici să miroasă doar a vanilie şi nici să simţiţi alte mirosuri sau iz de vechi.

Sunetul. Nu râdeți, chiar puteți recunoaște o ciocolată de calitate atunci când ascultaţi sunetul pe care îl scoate tableta de ciocolată atunci când o rupeţi. Trebuie să fie puternic şi clar. Ciocolata cu lapte, care are mai puţină masă de cacao nu se va rupe cu acelaşi sunet puternic, ci cu unul ceva mai „moale” şi mai lipsit de claritate. Ciocolata albă, care nu conţine deloc masă de cacao, se va rupe cu un sunt şiu mai stins decât cea cu lapte. Ciocolata ieftină nu scoate un sunet puternic şi clar şi din cauza adausului de coloranţi şi alte ingrediente ieftine.

Ciocolata și sănătatea

În ultima perioadă de timp tot mai multe studii evidențiază efectele benefice pe care le are ciocolata asupra sănătății. Se pare că, deși hulită și considerată ca fiind motivul principal pentru acumularea kilogramelor în plus, ciocolata scade nivelul de stres, ajută de fapt la pierderea în greutate și conține o cantitate de antioxidanți de două ori mai mare decât vinul roșu.

Microbii buni ce se găsesc în sistemul digestiv iubesc ciocolata la fel de mult pe cât o adoră papilele tale gustative. Astfel de bacterii pot fermenta și se înmulțesc, producând compuși anti-inflamatori, care sunt mai apoi absorbiți in corp și protejează sistemul cardiovascular, reducând astfel riscul de a suferi un infarct.

Cei care au condus studiul legat de efectele benefice ale ciocolatei asupra sistemului digestiv, recomandă consumul de pudră de cacao împreună cu prebiotice, pentru a crește numărul bacteriilor bune din stomac și a le distruge pe cele rele. Prebioticile se găsesc în cereale integrale, ceapă și usturoi, dar și în fructe bogate în antioxidanți.

Ei, dar destul cu astfel de amănunte. Ciocolata rămâne fără îndoială gustul preferat de majoritatea oamenilor. De la cei mai mici, până la cei mai mari, ciocolata vorbește pe limba tuturor. Chiar dacă există restricții de alimentație, există sortimente de ciocolată fără zahăr sau de ciocolată albă (pentru cei care se simt prea energizați de cacao). În plus, gustul ciocolatei este parte integrantă din amintirile copilăriei noastre. Fiecare gură de ciocolată ne aduce automat în minte, primii ani ai vieții noastre. Întreabă pe oricine și îți va spune că cea mai bună ciocolată pe care a gustat-o a fost cea din copilărie. Cine suntem noi să-i contrazicem? În plus, este un cadou elegant, pentru că adevărații iubitori de ciocolată de calitate degustă și cu ochii dar și cu alte simțuri. Consumată cu moderație dar constant, ciocolata de calitate va avea beneficii pe termen lung pentru organism. Și cui nu i-ar plăcea un cadou care să fie gustos, sănătos și frumos? În plus, dacă mai aveați nevoie de argumente, vi-l prezentăm pe cel suprem: ciocolata aduce fericire! Prin gustul său fabulos, ciocolata de calitate va conține ingredientul special: bucuria! Prin toate substanțele pe care le eliberează în organism, dar și prin senzațiile pe care le dezvoltă la nivelul creierului, ciocolata va aduce euforia în sufletul celor iubiți.

Ei, de ajuns, cu siguranță v-am făcut să vă fie poftă de ciocolată. Încercați cele două rețete ale Jamilei pe care vi le-am prezentat mai sus, și veți observa că și ciocolata de casă poate aduce acea senzație de fericire, chiar și numai pentru cele câteva secunde în care ați savurat acea bucățică. Dar noi vă garantăm că starea va dura mult mai mult că doar este vorba de… ciocolată.